ÇİN BÜLBÜLÜ

Çin bülbülleri Güneydoğu Asya’da yaşayana ötüşü ve görünüşü oldukça güzel kuşlardır. Bu kuşlara çin bülbülünün yanı sıra kırmızı gagalı bülbül ve pekin robin de denilmektedir. Doğada ormanlık alanlarda yaşayan bu türlerin erkekleri öücüdür. Özellikle üreme dönemlerinde öterler. Kafeste beslenmeye de uygun hale getirilmiş bu kuşlar ülkemizde ise henüz fazla bilinmemektedir. Çin bülbülleri bulundukları çevreye ve türlere hemen adapte olabilen dayanıklı ve yayılmacı türlerdir. Anavatanı Güney Asya olmasına rağmen kafes ortamından kaçan veya bilinçli olarak doğaya salınan çin bülbülleri Japonya, Hawaii, İspanya, Fransa ve çevresinde de görülmektedir.

Çin Bülbülü, diğer adı ile kırmızı gagalı bülbül veya Pekin Robins olarakda adlandırılılan, güneydoğu asyada yaşayan çekici renklere sahip güzel ötümlü bir kuştur. Yaşam yeri olarak ormanlık arazileri ve yuvaları için de ağaç diplerindeki bodur çalılıkları tercih ederler. Erkekleri öter. Alımlı renklerinden dolayı hem göze hemde kulağa hitap ederler. Kafes üretimi ve kafeste beslenmeye alıştırılmışlardır.

Yetişkin Çin bülbülü 15 cm civarındadır. Kuyrukları siyah ve çatallı, gri ön ve arka tüyler baş ve çevresi ise zaytin yeşili ve sarı renkler dominant olarak renkleridir. Bunun yanısıra kanatlarında turuncu kırmızı ve mavi renklerde bulunur. Gaga kırmızı renkte üst kısmı siyahtır. Dişi ve erkekler birbirlerine çok benzer bu yüzden cinsiyetlerini ayırt etmek zordur. Üreme döneminde erkekler yüksek seste öterler. Karmaşık ve uzun makaralı ötüşleri vardır.

Çin bülbülü, meyve, böcek ve tohumlarla beslenir. Bu besin zinciri içinde en çok böcek ve omurgasızları yemeyi severler. Üreme sezonları diğer kuşlarda olduğu gibi bahar başlarından yaz sonlarına kadardır. Ve her kuluçka döneminde 3-4 yavru büyütebilirler.

 

%d blogcu bunu beğendi: